Otse põhisisu juurde

ETTEVAATUST SÜSIVESIKUTEVAESE DIEEDIGA!


             
   

                    SÜSIVESIKUVAENE DIEET – EFEKTIIVNE KAALULANGETUS VÕI

                                                    TÕSINE OHT TERVISELE?



                        Toitumise teemad kütavad alati kirgi. Mida süüa, mida mitte, kui palju süüa, kuidas süüa… Veel sada-paarsada aastat tagasi selliseid probleeme enamusel inimestel polnud – hea kui üldse midagi süüa oli. Tänapäeva toidukülluses on raske õigeid valikuid teha, eriti kui vastukäivat infot söömise-mittesöömise kohta sajab sisse uksest ja aknast. Selles virrvarris orienteerumises tulevad kasuks elementaarsed teadmised bioloogiast ja füsioloogiast.
                  

                       Näiteks on populaarne tta menüüst välja suur osa süsivesikuid, asendades nende puudumise rasvadega. LCHF (Low Carb High Fat) on moodne nimetus, tulemuseks kiire kõhnumine.

                       Tervislikuks loetakse 50-60% päevasest kaloraazist tarbida süsivesikute arvelt, soovitavalt 4-5 g süsivesikuid keha kg kohta päevas. LCHF toitumisteooria järgi piiratakse süsivesikuid erinevatel andmetel 20 g-40g päevas (olenemata inimese soost, vanusest, kehakaalust, füüsilisest liikumisest). Võrdluseks, näiteks ainuüksi aju energiatarve on 150-160 g süsivesikuid päevas. 1 g süsivesikuid sisaldab ~4 kcal energiat, siis lihtsa arvutuse järgi soovitatakse tarbida vaid 80-160 kcal päevas süsivesikute arvelt. 1800 kcal päevase kulu juures moodustab see ~4-8 % SV, ehk üle 10 korra vähem soovituslikust. Tarbitakse ohtralt suure valgu ja rasvasisaldusega punast liha, rasvaseid piimatooteid, vähe salateid ja köögivilju, välditakse tervaviljatooteid ja puuvilju.

                      Mis aga tegelikult organismis toimub kui menüüs süsivesikuid nii vähe on? Organism tõlgendab tekkinud olukorda näljana. Esimese 24 tunni jooksul kasutatakse ära keha süsivesikute varud maksas ja lihastes. Kuna süsivesikud seovad vett ja vesi vabaneb, siis esimene kiire kaalukadu toimub juba paari päevaga.

                      Järgmiseks tõuseb veres rasvhapete hulk. Keha hakkab otsima alternatiivseid võimalusi süsivesikute tootmiseks. Rasvhapetest glükoosi tootmine on võimalik ainult vaba glükoosimolekuli (süsivesik) juuresolekul. Kui glükoosi kehas on väga piiratult, siis rasvhapetest hakatakse maksas tootma glükoosi asemel ketokehasid. Selleks ajaks on kehas juba totaalne avariiolukord, sest ketokehad on rakkudele energia saamiseks mitte kvaliteetne kütus, vaid hädaabinõu. Seda olukorda organismis nimetatakse ketoosiks. Ketoos on haiguslik seisund, häirunud ainevahetuse taustal kaob söögiisu, mis süvendab tekkinud olukorda veelgi.

                     Glükoosi saab toota ka valkudest. Teatud punktist alates hakkab organism rasvade lõhustamisele eelistama valkudest glükoosi tootmist. Valkude ümbertöötlemine toimub maksas, mis on maksale väga koormav. Alguses toodetakse glükoosi vere valkudest, hiljem lähevad ahju lihasvalgud (ka süda on lihas), kollageen (nahk, liigesed) ja teised keha ehitusvalgud. Kannatab immuunsüsteem, sest antikehad on valgud, humoraalne süsteem, sest hormoonid on valgud jne. Kogu keha on üles ehitatud valkudest, siis võib öelda, et inimene laguneb igast otsast. Ja kaal langeb. Ainus, mis eriti kangekaelselt ennast kehas kinni hoiavad, on rasvarakud.

                     Valkudest glükoosi tootmine kannab endas veel ühte negatiivset mõju. Nimelt sisaldab aminohappe molekul lämmastikku, glükoosi molekul aga mitte. Vabanenud lämmastikust on vaja kuidagi lahti saada. Osa väljub uriiniga, mis on väga suur koormus neerudele, osa hingatakse välja – atsetooni lõhn suus ja osa kahjuks jääbki organismi pidama. Näiteks koguneb liigestesse põhjustades hiljem liigesprobleeme.

                     Omaette teema on suur loomsete rasvade osakaal selles dieedis, olles riskiteguriks südame- veresoonkonna haigustele. Pikaajalisel kasutamisel võivad sellise dieedi kasutamisel olla tõsised tagajärjed, kuna liigne punase liha tarbimine tõstab soolevähi, südamehaiguste ja diabeedi riski.


Kaal pole alati kõige objektiivsem keha koostise näitaja

                    Ning tulemused ei lase ennast kaua oodata. Juba mõne nädala pärast on kaal langenud kümme või enam kilogrammi, nahk on muutunud kortsuliseks tänu kollageeni vähenemisele, liigestes on alanud kollageenkiudude vähenemine, sillutades teed liigeshaigustele, luudes kiirenenud hõrenemisprotsessid tänu hormonaalsetele häiretele ja liigse loomse valgu tarbimisest tingitud kaltsiumi ainevahetuse häirumisele. Kaua ei lase oodata ennast sugufunktsiooni langus, sest näljaajal järglasi ei saada. Lihased on kõhetunud ja ei lisa enam kaalu. Peeglist vaatab vastu mitu numbrit väiksem kahvatu ja kühmu vajunud kortsus tegelane, kellel siiski väike rasvapadi endiselt kõhu ümber võdiseb ….

                                   
Olla skinny fat või fit?

Evelin Talts
29.06.2018
www.evelintalts.ee

Kommentaarid

  1. Dr Itua ravib minu HIV-i, olen olnud ARV tarbimine 10 aastat. Ma olen olnud valus, kuni tulin üle dr Itua blogides site.I e-posti talle oma üksikasjad minu HIV ja minu asukoht selgitasin iga asi talle ja ta ütles mulle, et ei ole midagi hirmul, et ta ravib mind Ta andis mulle garantii, Ta palub mul maksta esemete eest, nii et kui ma paranen, näitan ma tänulikkust ja andsin tunnistust oma tervendavatest maitsetaimedest, mida ma kavatsen teha sinu ülejäänud HIV-i jaoks. ja muud haigused näevad dr Itua.I head tööd. Ma sain ta ravimtaimi EMS Courier'i teenuse kaudu, kes toimetas oma postkontorisse 5 tööpäeva jooksul. Dr Itua on aus mees ja ma hindan teda tema hea töö eest. ta hindab teda ja ülejäänud mu sõpru ka liiga, on rõõm mulle, et ma olen vaba pillid ja võttes, et rasva belle on nightmare.you mõistate, mida ma räägin, kui teil on sama probleem ma olin olles siis mitte nüüd küll. Ma olen vaba ja tervislik Suur tänu dr Itua Herbal Centerile. Mul on ka tema kalender et ta hiljuti mulle saatis, ta ravib igasugust haigust, nagu vähk, herpes, fibromüalgia, Hiv, B-hepatiit, maks / neerupõletik, epilepsia, viljatus, fibroid, diabeet, Dercum, Copd ja ka tagastama Ex Lover Back. Siin tema kontakt .drituaherbalcenter @ gmail.com Või Whats_app number +2348149277967

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Vastupidavus - mis ja kuidas?

                                VASTUPIDAVUSTREENINGU VÕLU JA VALU.                               Jooksutreenerina olen kõige rohkem pidanud inimesi õpetama aeglaselt jooksma. Inimestele nagu tunduks, et aeglane liikumine polegi treening. Interneti foorumitestki saab tihti lugeda kuidas ühed ``tarkpead`` õpetavad teisi ``rumalamaid`` treenijaid, et nn. kardiotreening on eelmine sajand ja aeglases reziimis treenimine on mõttetu ajaraiskamine. Propageeritakse nn. HIIT treeninguid, kõrge intensiivsusega intervalltreeninguid. Kuidas lood aga tegelikult on?                      Vastupidavustreening, rahvakeeles kardiotreening, on töövõime paranemine madala intensiivsusega pikaajalise treeningu tagajärjel. Vastupidavus kui kehaline võime on oluline nii tervise kui sportliku saavutusvõime seisukohalt. Vastupidavustreening kutsub organismis esile teatud struktuursed ja talitluslikud muutused. Treenerite ja sportlaste keeles kutsutakse vastupidavust (loomulikult koo

TREENERIKUTSETEGA ON MISKIT TOTAALSELT PAIGAST ÄRA.

               EOK, Teie treenerite kutsetunnistuste jagamise süsteem on täielik bullshit!                       Vanasti oli treeneriks saamine lihtne – tuli lõpetada ülikoolis kehakultuuri teaduskond. Muud varianti polnud. Viimasel kümnel aastal on treeneri elukutse saanud populaarseks ja ``treenereid`` hakkas sirguma nagu seeni pärast vihma. Igaüks, kes korra jõusaalist või staadionilt läbi astunud, võis ennast treeneri nimega austada ja inimestele oma ``teadmisi`` hakata edasi andma. Loomulikult polnud selline olukord normaalne ja tuli treenerite tööpõllul kord majja lüüa.                      Lahendus tuli riigi poolt. Kultuuri Kutsenõukogu andis välja määruse ``Kutse andmise kord treenerikutsetele``. Seda korda asus kontrollima EOK, otseselt treenereid spordialaliidud. Mõte hea ja õilis, aga teostus ...                    Uue korra järgi pole k utse taotlemiseks enam vaja spordialast akadeemilist haridust, piisab kursustel käimisest. Iga nelja aast

Inimesed spordivad ennast surnuks!

                                                INIMESED SPORDIVAD ENNAST SURNUKS                                                  JA SÕBRAD KIIDAVAD TAEVANI.             Kui mõni napsivend postitab oma näoraamatu kontole reportaazi nädalavahetuse kräust, kus ta jõi ära 2 pudelit viina ja kasti õlut, tõmbas 3 pakki suitsu ja tagatipuks tegi veel paar ``triipu``, siis heal juh u l on üks-kaks samade huvidega sõpra, kes `` pöidlad püsti viskavad `` , aga enamuse ühiskonnaliikmete suhtumine sellisesse enesehävitamisse on selgelt tauniv.             Kui aga mõni inimene läbib igal nädalavahetusel paar mitmetunnist rahvaspordiüritust, tulivalusad põlveliigesed nõudmas juba ammu puhkust. Kui m õni osaleb ultrapikkadel kõrbejooksudel, mitmekordsetel triatlonidel või k ui mõni jooksufanaatik jookseb ülepäeviti maratoni või lihtsalt niisama trennis läbib joostes 70 km, siis on sõprade reaktsioon ülevoolavalt positiivn e . ``Tubli!``, ``Milline tahtejõud!``,